Dirigent Ido Gerard Kempenaar

Home/Over Halleluja/Dirigent Ido Gerard Kempenaar

Ido Gerard Kempenaar (1980) begon op 6-jarige leeftijd aan zijn muzikale carrière met AMV- en orgellessen aan muziekschool de Wâldsang in Buitenpost. Na 2 jaar was het diploma binnen en ging hij verder met slagwerklessen bij Henk Smit. Al snel deed hij op de marimba mee aan solistenconcoursen. Dit leverde 3 keer een Nederlands kampioenstitel op.

Passie voor slagwerk
Gaandeweg groeit de passie voor deze hobby en besluit hij naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen te gaan. Hier kiest hij voor de richting Klassiek Slagwerk. Ido krijgt les van Richard Janssen, Rein Niemeijer, Luuk Nachtegaal en Fedor Teunisse. Ook volgt hij verschillende masterclasses bij gerenommeerde slagwerkers uit binnen- en buitenland. In 2005 behaalt hij zijn bachelor diploma slagwerk.

Solist
Ido verzorgt solistische optredens bij verscheidene muziekverenigingen in Nederland. Zo is hij tijdens het WMC 2005 solist bij het Nationaal Slagwerk Ensemble. Voor de KRO speelde Ido verfilmde kinderprentenboeken in en tot 2009 speelde hij bij Brassband de Bazuin uit Oenkerk.

Docent & musicus
Tegenwoordig geeft Ido als docent privélessen in Leens, Buitenpost en Menaam. Als slagwerker en percussionist is Ido werkzaam bij het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Als freelance musicus speelt hij bij verschillende Symfonieorkesten in Nederland, waaronder het Nederlands Symfonie Orkest en L’orchestra Particolara. Ook speelt hij mee met het professionele brass kwintet Fiifresom Brass.

HAFABRA directie
In september 2005 start Ido met de studie HAFABRA directie aan het conservatorium in Groningen. Hier krijgt hij les van Klaas van der Woude en Tijmen Botma. Ido heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Björn Sagstad, Luc Vertommen, Thomas Doss, Jan Cober, Alex Schillings, Josef Suilen, Nigel Clarke en Ivan Meylemans.

Tijdens zijn studie heeft Ido onder andere de KMKJWF Kapel, Fanfarekorps de Bereden Wapens, Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee mogen dirigeren. Ook is hij gestart met de bijvakken Piano en Euphonium.

In 2009 heeft Ido zijn bachelor diploma HAFABRA directie cum laude behaald.

Dirigent
Als vaste dirigent is Ido werkzaam bij Brassband Halleluja Menaam, Fanfare Beatrix uit Doezum en Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum. Hij heeft samen met de verenigingen verschillende prijzen behaald, waaronder enkele nationale titels. Ook verzorgt hij regelmatig gastdirecties voor amateur en professionele orkesten in het hele land.

Gerenommeerde artiesten
Ido heeft in de relatief korte periode van dirigeren met vele gerenommeerde artiesten mogen optreden. Zoals Cor Bakker, Mathilde Santing, Ernst Daniel Smid, Simone Lamsma, Birgitte Heitzer en Tania Kross.

Interim dirigent
Van september 2010 tot en met maart 2011 heeft Ido als interim dirigent mogen werken bij de Provinciale Brassband Groningen. In deze periode is een knappe 5e plaats behaald op het NBK en is er in maart 2011 eens 1e prijs met onderscheiding behaald op het bondsconcours te Drachten. Ook heeft hij mogen werken met de noorse zangeres Lydia Hoen Tjore.

Project met Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee
In juni 2015 Is Ido uitgenodigd om een project te mogen dirigeren bij het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee in samenwerking met Birgitte Heitzer. Dit beroepsorkest gaf een concert in Diepenheim waarbij onder andere de symfonische dansen van de West Side Story op het programma stonden.

Masterstudie Orkestdirectie
Sinds september 2014 studeert Ido de masterstudie orkestdirectie aan de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Hier krijgt hij lessen van Arjan Tien. Ook volgt Ido vioollessen bij Oktje Lambermont.

Indrukwekkende masterclasses & projecten
In februari 2015 is Ido geselecteerd voor een masterclass in Engeland waar hij de 5e Symfonie van Beethoven heeft gedirigeerd. In oktober 2015 was Ido assistent-dirigent bij het Wermland Opera orkest in Karlstad, Zweden.

In april 2016 heeft Ido deelgenomen aan een Meisterkurz in Berlijn. Met video-opnamen is hij geselecteerd door professor Collin Matters om samen met de Berliner Sinfonietta Beethoven 8 te dirigeren. Tijdens de jaarlijkse dirigenten selectie is Ido ook verkozen tot dirigent van ZomerOrkest Nederland 2016 & 2017. Samen met Joxe Migel Etxebarria dirigeert hij ZON 2016. Daarnaast gaat Ido van april 2016 tot juni 2016 een project dirigeren bij het Groninger studentenorkest BRAGI.